CNA-ul si DIICOT-ul protagonisti in serialul Combaterea criminalitatii organizate din seriale.


La "suspect" de scurt timp dupa ce Mediapro a sesizat CNA cu privire la o presupusa incălcare a drepturilor de autor, “ca prin minune”, CNA a şi decis să ia măsuri în ceea ce priveşte site-urile de specialitate care pun la dispoziţia românilor seriale, deja difuzate de multe posturi TV interne.

CNA-ul în stilul caracteristic a sesizat, pe cine altcineva decât, DIICOT (Directia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism) care în prezent, această secţie a Parchetului General, a ajuns un fel “recuperator” al interesului general sau particular (în speţa de faţă a 2-a opţiune poate fi avută în vedere).

Pentru a fi competent DIICOTUL in astfel de cazuri fie trebuie să fie vorba despre terorism fie despre crimă organizată.
Terorism in România de la cazul Hayssam nu a mai fost şi nu credem că vrea cineva să anteteze la siguranţa noastră, cu excepţia celor care o fac deja de mult timp, iar cu privire la crima organizată noi ne întrebăm, cum şi-a dat seama CNA-ul că este vorba despre structuri mafiote bine organizate şi care luptă împotriva intereselor financiare, ale unor grupuri economice, “caritabile” cum este Mediapro.

Din păcate trăim într-o ţară în care încă se abuzează de unele instituţii care au fost create pentru un cu totul alt scop decât acesta.
Prin Legea 8/1996 – privind drepturile de autor şi drepturile conexe se precizează în mod expres ca autoritate judiciară competentă IGPR, de ce nu a fost sesizată IGPR şi direct o direcţie a Perchetului de pe lângă ÎCCJ? Pentru că ce impact are numele IGPR faţă de numele DIICOT, marcă de renume.

Atunci când se formulează o plângere penală trebuie ca mai întâi să fie sesizat organul competent iar competenţa acestuia se determină în funcţie de fapte, făptuitor, locul producerii infracţiunii etc.

În cazul de faţă ne îndoim că mult controversatul CNA deţine date certe cu privire la “criminalitatea organizată” a site-urilor care difuzează “Familia Bundy” şi probabil ne aflăm şi de această dată în faţa unei situaţii în care se abuzează de instituţii ale statului pentru satisfacerea unor interese particulare, “profitabile”.

Sperăm totuşi, că instituţiile implicate vor înceta să mai reprezinte interese particulare ce sunt numai o categorie minoritată şi să înceapă să protejeze şi categoria majoritară reprezentată de cei ce le plătesc salariile şi beneficiile.

Totuşi strategia a avut impact în sensul în care deja unele site-uri au fost închise. De acum o să vedem serialele pe site-uri din China.